Page 18 - ChemLife Sayı 13
P. 18

PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ


        AKADEMİSYENLERİ MEŞE PELİTİ



        EKSTRAKTI İLE BEYAZ ET’İN RAF


        ÖMRÜNÜ UZATMAYI BAŞARDI.






                    Pamukkale
                    Üniversitesi
                   Mühendislik
                 Fakültesi Gıda
   BİLİMSEL
                  Mühendisliği
           Bölümünde yapılan
           bilimsel çalışma ile
              meşe pelitinden
                    elde edilen
              ekstraktın, beyaz
               etin raf ömrünü
            uzattığını ve doğal

   18     antioksidan kaynağı
              olduğunu ortaya
                         koydu.





        Pamukkale Üniversitesi     ulaşılabilir olması sebebiyle   uygulanabilmektedir. Biz taze   mektedir. Yaptığımız bilim-
        Mühendislik Fakültesi Gıda   kırmızı ete nazaran daha çok   beyaz ete uyguladığımız meşe   sel çalışmada, sapsız meşe
   kimya teknolojileri gazetesi  I        I   www.chemlife.com.tr
        Mühendisliği Bölümü, Gıda   tüketildiğine vurgu yapa-  peliti ekstraktı ile bahsettiği-  (Quercus petraae), palamut
        Bilimleri Ana Bilim Dalı Öğre-  rak “Ancak beyaz et yüksek   miz olumsuz durumları önemli   meşesi (Quercus ithaburensis)
        tim Üyeleri Prof. Dr. Ramazan   oranda doymamış yağ asitleri   derecede engelledik.”  ve pırnal meşe (Quercus ilex)
        Gökçe, Dr. Öğr. Üyesi Haluk   içermesinden dolayı oksidas-                       pelitlerinden elde ettiğimiz
        Ergezer ve Yüksek lisans   yona karşı kırmızı ete oranla   “Doğal Antioksidanlar   ekstraktların beyaz etin,
        öğrencisi Orhan Özünlü’nün   daha hassastır. Sonuçta bu   Tercih Ediliyor”       fizikokimyasal ve antioksidatif
        ortak yürüttükleri bilimsel ça-  hassasiyet neticesinde ortaya                   özellikleri üzerine etkileri-
        lışma, meşe pelitlerinden elde   çıkan oksidasyon nedeniyle   Sentetik antioksidanlar et   ni belirlemeyi amaçladık.
        edilen ekstraktın antioksidatif   beyaz etin lezzet, renk, kalite   ürünleri başta olmak üzere   Çalışmamızla meşe pelitinden
        özelliği sayesinde beyaz etin   gibi özelliklerinde kayıplar   birçok gıdada oksidasyo-  elde ettiğimiz ekstraktın, yağ
        raf ömrünü uzattığını ortaya   yaşanmaktadır. Ayrıca bu   na karşı kullanılmalarına   ve protein oksidasyonunun
        koydu.                     olumsuz durumlara bağlı ola-  rağmen, muhtemel toksik   engellenmesinde 7 günlük
                                   rak mikroorganizma gelişimi   etkileri ve tüketiciler nezdinde   depolama boyunca etkili oldu-
        “Beyaz Et Oksidasyona      gıdalarda bozulmalara ve   olumsuz intibaya sahip olması   ğunu, dolayısıyla raf ömrünü
        Karşı Daha Hassas”         tüketicilerde gıda kaynaklı   nedeniyle üreticilerin doğal   uzattığını ve doğal antioksi-
                                   zehirlenmelere neden olmak-  antioksidan kaynaklarına   dan görevi gördüğünü ortaya
        Dr. Öğr. Üyesi Haluk Erge-  tadır. Beyaz ette bu olumsuz-  yöneldiklerine değinen Prof.   koyduk.” dedi.
        zer ile birlikte yürüttükleri   lukları ortadan kaldırmaya   Dr. Gökçe, “Doğal antioksi-
        bilimsel çalışma hakkında   yönelik önemli stratejilerden   dan kaynağı olarak bitkisel
        bilgi veren Prof. Dr. Rama-  biri antioksidan kullanımıdır.   ve hayvansal kökenli katkılar
        zan Gökçe, Beyaz etin, üstün   Beyaz ette antioksidan kulla-  kullanılmakta, özellikle fenolik
        besleyici özellikleri ve eko-  nımı yemlere, taze ete ve et   madde miktarı yüksek bitkisel
        nomik anlamda daha kolay   ürünlerine ilave etme şeklinde   katkılar daha çok tercih edil-
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23