Page 19 - ChemLife Sayı 24
P. 19

ALTYAPISI VE AKADEMIK

        KADROSUYLA SÜREKLI


        GELIŞEN MARDIN

        ARTUKLU ÜNIVERSITESI

        BÜNYESINDE KURULAN


        MERKEZİ ARAŞTIRMA

        LABORATUVARI’NIN ÇOK


        KAPSAMLI ÇALIŞMALARI VE

        BİLİMSEL FAALİYETLERİNE                                                                                       BİLİMSEL

        BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ







        Yüksek standartlara ve kaliteye sahip araştırma olanaklarını her düzeydeki araştırmacıya
        sağlayan “Merkezi Araştırma Laboratuvarı” nın Mardin ilinde sağlık, sanayi, bilimsel
        araştırma imkânları ile bölgesel kalkınmada ihtiyaç duyulan laboratuvar kapasitesini
                                                                                                                    19
        artırdığı bildirildi.                                                                                         kimya teknolojileri gazetesi  I        I  www.chemlife.com.tr





        Çeşitli alanlardaki Ar-Ge   Unsal, bununla birlikte   oluşturabileceğine dikkat   Üniversite olarak, sanayi,
        çalışmaları başta olmak üzere   aflatoksinler, tıbbi ve aromatik   çekti.        kamu kurum ve kuruluşları
        gıda ve ziraatla ilgili analizlere   bitkilerdeki uçucu yağlar ve                ile kişilerin analiz ihtiyaçlarını
        ilişkin teknik altyapısının da   aroma bileşikleri analizleri ve   Korkmaz, Araştırma   araştırma laboratuvarımızın
        kısmi olarak tamamlandığı   diğer bazı analizler için de alt   Laboratuvarında gıda ve   olanakları ölçüsünde
        bilgisini veren Laboratuvar   yapılarını tamamladıklarını   yemlerde HPLC ile Aflatoksin   karşılayarak, sanayi ve
        Müdürü Dr. Öğretim Üyesi   ve üniversite bünyesinde   analizi test denemelerinin   üniversiteler ile disiplinlerarası
        Velid Unsal, İlin ve Bölgenin   yürütülen bazı projeler   başarıyla tamamlanarak   ortak bilimsel ve teknolojik
        en nitelikli araştırma merkezi   kapsamında bazı analizler   numune kabul işlemlerine   projeler üretilmesine katkıda
        olma hedefiyle yürüttükleri   için de hizmeti sunduklarını   başlandığını belirterek:  bulunuyoruz.” dedi.
        yoğun çalışmalar sonucunda   belirtti.                “Merkezi Araştırma
        hizmet verdikleri bazı                                Laboratuvarımızda ayrıca,   Üniversite yerleşkesinde
        önemli analizlerin yanı sıra   Mardin Artuklu Üniversitesi   önümüzdeki günlerde HPLC   1000 m2 kapalı alan
        Mardin ve doğu bölgelerinde   Merkezi Araştırma       ile Okratoksin analizinin alt   üzerinde 3 katlı binada
        kamu kuruluşlarının ve     Laboratuvarı Gıda                                     hizmet veren analitik kimya,
        özel sektörün bu yöndeki   Koordinatörü aynı zamanda   yapısını tamamlayıp, deneme   gıda, yakıt, toprak ve çevre
        taleplerini daha geniş     Beslenme ve Diyetetik      testleri başarıya ulaştıktan   analiz laboratuvarlarını
        çerçevede karşılayabilecek   Bölümü öğretim üyesi Dr.   sonra numune almaya      bünyesinde barındıran
                                   Aziz Korkmaz, aflatoksin
        potansiyeli oluşturduklarını   analizinin önemine vurgu   başlayacağız.” ifadelerini   Mardin Artuklu Üniversitesi
        ifade etti.                                           kullandı.                  Merkezi Araştırma
                                   yaparak, aflatoksinlerin
        Günümüz araştırma          çoğunlukla kırmızıbiber, incir   Laboratuvarın, bölgenin   Laboratuvarı 3 Öğretim
        teknolojisi gereksinimlerini   ve fıstık gibi kurutulmuş   elverişli iklimi ve iş gücü ile   üyesi, 5 Öğretim Görevlisi,
        karşılamak adına kromotografi   meyve ve sebzelerde kurutma   en önemli hayat kaynağı olan   1 Kimyager ve idari- teknik
        laboratuvarı bünyesinde    ve depolama sırasında bazı   sanayi, üretim ve ticaretin   personeliyle Endüstriyel
        bulunan HPLC gibi cihazlara,   küfler tarafından oluşturulan   belkemiğini oluşturan sektörel   sektörlerde standartların
        Gaz Kromatografisi-Kütle   bulaşanlar olduğu bilgisini   alanlar için çok önemli   oluşmasına öncülük ederek
        Spektrofotometresi (GC-    vererek aflatoksin içeren   sacayağını oluşturduğuna   uluslararası geçerliliği
        MS) cihazlarını da katarak   besinlerin, gıda güvenliği   işaret eden Mardin Artuklu   olan standardizasyon ve
        çok boyutlu analizlerin uzun   ve buna bağlı olarak insan   Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.   sertifikasyon çalışmalarını
        süredir yapıldığını hatırlatan   sağlığı üzerinde büyük riskler   Ahmet Ağırakça:  sürdürüyor.
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24