Page 19 - ChemLife Sayı 24
P. 19
ALTYAPISI VE AKADEMIK
KADROSUYLA SÜREKLI
GELIŞEN MARDIN
ARTUKLU ÜNIVERSITESI
BÜNYESINDE KURULAN
MERKEZİ ARAŞTIRMA
LABORATUVARI’NIN ÇOK
KAPSAMLI ÇALIŞMALARI VE
BİLİMSEL FAALİYETLERİNE BİLİMSEL
BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ
Yüksek standartlara ve kaliteye sahip araştırma olanaklarını her düzeydeki araştırmacıya
sağlayan “Merkezi Araştırma Laboratuvarı” nın Mardin ilinde sağlık, sanayi, bilimsel
araştırma imkânları ile bölgesel kalkınmada ihtiyaç duyulan laboratuvar kapasitesini
19
artırdığı bildirildi. kimya teknolojileri gazetesi I I www.chemlife.com.tr
Çeşitli alanlardaki Ar-Ge Unsal, bununla birlikte oluşturabileceğine dikkat Üniversite olarak, sanayi,
çalışmaları başta olmak üzere aflatoksinler, tıbbi ve aromatik çekti. kamu kurum ve kuruluşları
gıda ve ziraatla ilgili analizlere bitkilerdeki uçucu yağlar ve ile kişilerin analiz ihtiyaçlarını
ilişkin teknik altyapısının da aroma bileşikleri analizleri ve Korkmaz, Araştırma araştırma laboratuvarımızın
kısmi olarak tamamlandığı diğer bazı analizler için de alt Laboratuvarında gıda ve olanakları ölçüsünde
bilgisini veren Laboratuvar yapılarını tamamladıklarını yemlerde HPLC ile Aflatoksin karşılayarak, sanayi ve
Müdürü Dr. Öğretim Üyesi ve üniversite bünyesinde analizi test denemelerinin üniversiteler ile disiplinlerarası
Velid Unsal, İlin ve Bölgenin yürütülen bazı projeler başarıyla tamamlanarak ortak bilimsel ve teknolojik
en nitelikli araştırma merkezi kapsamında bazı analizler numune kabul işlemlerine projeler üretilmesine katkıda
olma hedefiyle yürüttükleri için de hizmeti sunduklarını başlandığını belirterek: bulunuyoruz.” dedi.
yoğun çalışmalar sonucunda belirtti. “Merkezi Araştırma
hizmet verdikleri bazı Laboratuvarımızda ayrıca, Üniversite yerleşkesinde
önemli analizlerin yanı sıra Mardin Artuklu Üniversitesi önümüzdeki günlerde HPLC 1000 m2 kapalı alan
Mardin ve doğu bölgelerinde Merkezi Araştırma ile Okratoksin analizinin alt üzerinde 3 katlı binada
kamu kuruluşlarının ve Laboratuvarı Gıda hizmet veren analitik kimya,
özel sektörün bu yöndeki Koordinatörü aynı zamanda yapısını tamamlayıp, deneme gıda, yakıt, toprak ve çevre
taleplerini daha geniş Beslenme ve Diyetetik testleri başarıya ulaştıktan analiz laboratuvarlarını
çerçevede karşılayabilecek Bölümü öğretim üyesi Dr. sonra numune almaya bünyesinde barındıran
Aziz Korkmaz, aflatoksin
potansiyeli oluşturduklarını analizinin önemine vurgu başlayacağız.” ifadelerini Mardin Artuklu Üniversitesi
ifade etti. kullandı. Merkezi Araştırma
yaparak, aflatoksinlerin
Günümüz araştırma çoğunlukla kırmızıbiber, incir Laboratuvarın, bölgenin Laboratuvarı 3 Öğretim
teknolojisi gereksinimlerini ve fıstık gibi kurutulmuş elverişli iklimi ve iş gücü ile üyesi, 5 Öğretim Görevlisi,
karşılamak adına kromotografi meyve ve sebzelerde kurutma en önemli hayat kaynağı olan 1 Kimyager ve idari- teknik
laboratuvarı bünyesinde ve depolama sırasında bazı sanayi, üretim ve ticaretin personeliyle Endüstriyel
bulunan HPLC gibi cihazlara, küfler tarafından oluşturulan belkemiğini oluşturan sektörel sektörlerde standartların
Gaz Kromatografisi-Kütle bulaşanlar olduğu bilgisini alanlar için çok önemli oluşmasına öncülük ederek
Spektrofotometresi (GC- vererek aflatoksin içeren sacayağını oluşturduğuna uluslararası geçerliliği
MS) cihazlarını da katarak besinlerin, gıda güvenliği işaret eden Mardin Artuklu olan standardizasyon ve
çok boyutlu analizlerin uzun ve buna bağlı olarak insan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. sertifikasyon çalışmalarını
süredir yapıldığını hatırlatan sağlığı üzerinde büyük riskler Ahmet Ağırakça: sürdürüyor.