Page 14 - ChemLife Sayı 30
P. 14

14        CHEMLIFE          KIMYA VE TEKNOLOJILERI GAZETESI                                        GIDA TEKNOLOJILERI











        GELECEKTE ET YEME

        ALIŞKANLIKLARIMIZ


        DEĞİŞECEK Mİ?




        Böcekler, kültür etleri ve transgenik
        hayvanlar derken; ilerleyen zamanlarda et
        yeme alışkanlıklarımız sizce değişebilir mi?



        Bütün  hayvanlardan  ziyade  hücre   endişeleriyle  ilgili  kamu  bilinci-  Avantajları arasında daha az toprak   içerir:  iskelet  kası  ve  adipoz  pre-
        kültürlerinden (yani kültür etinden)   nin artması, et ve diğer hayvansal   ve su ihtiyacı, daha düşük sera gazı   kürsör hücrelerinin bir donör hay-
        üretilen et, mevcut hayvancılık sis-  ürünlere  daha  sürdürülebilir  alter-  emisyonları  ve  daha  yüksek  yem   vandan izole edilmesi; hücre büyü-
        temimizi  çevreleyen  sorunlara  bir   natifler için talep yaratmaya devam   dönüşüm verimliliği bulunmaktadır.  mesini desteklemek için serumsuz
        çözüm olabilir. Ancak şu anda bü-  etmektedir.                                            ortamın  formüle  edilmesi;  bir  bi-
        yük  miktarlarda  bu  tür  gıda  ürün-                      Böcek bazlı ürünler, lezzet ve doku   yoreaktörde  yüksek  yoğunlukta
        lerinin  üretilmesi  zor  ve  pahalıdır.   Et alternatiflerindeki yenilikler ara-  söz  konusu  olduğunda  sınıfta  kal-  çoğalan  hücreler  elde  edilmesi  ve
        Böcek hücreleri ise, nispeten daha   sında bitki bazlı analoglar, yenilebi-  maktadır. Böcekler protein ve diğer   farklılaşma  ve  doku  olgunlaşması
        ölçeklenebilir  ve  düşük  maliyet-  lir  böcekler,  transgenik  hayvanlar   besin  maddeleri  için  bir  alternatif   için hücrelerin iskele sistemi ile bir-
        li  gıda  ürünleri  üretimine  katkıda   ve hücre kültürlerinden (yani kültür   sunsalar da; bir et tüketicisinin ız-  leştirilmesi.
        bulunabilecek benzersiz özelliklere   etinden) elde edilen etler bulunur.   gara  için  sulu  bir  biftek veya  bur-
        sahiptir.                     Bu seçeneklerin her biri, geleneksel   ger için isteğini tatmin etmiyor. Bu   Böcek  kası  ve  yağ  hücreleri  daha
                                      et üretim süreçlerine göre faydalar   nedenle  pişirme,  doku  ve  lezzet   önce kültürlenmiş ve birçok tür için
        Kültürlenmiş et ve entomofagi (en-  sunarken, ölçeklenebilirlik ve tüke-  tüketiciler için detaylı olarak ince-  karakterize edilmiştir. Bu hücreler,
        tomokültür  olarak  ta  kullanılabili-  tici kabulü ile ilgili zorluklarla karşı   lenmeye devam ediyor.  in  vitro  olarak  genişletilebilir,  do-
        yor) eğilimlerini birleştirerek, gele-  karşıyadır. Her ne kadar kültür etle-             ğal  böcek  hormonlarının  yardımı
        cekte inek yerine tırtıl dokusundan   ri, medya ve yatırımcıların dikkatini   Kültür Eti  ile  farklılaştırılabilir  ve  yenilebilir
        oluşan biftekleri yiyebiliriz.  çekmiş olsa da; teknik ölçek ve ma-                       ve sağlıklı dokular üretmek için üç
                                      liyet verimliliği engelleri nedeniyle   Yenilebilir böcekler gibi, kültürlen-  boyutlu  biyomalzemelerle  birleşti-
        Tarih  boyunca  böcekler,  besin   henüz ticarileştirilmemiştir.  miş  et  de  geleneksel  ete  kıyasla   rilebilir.
        değerleri,  lezzeti,  kolay  buluna-                        avantaj  ve  dezavantajlara  sahiptir.
        bilmeleriyle  belirli  sosyo-kültürel   Entomofagi          Kültür  eti,  gıda  kaynaklı  hastalık   Omurgalı ve Omurgasız Hücre
        ve  ekolojik  koşullarda  insanların                        ve  antibiyotik  direnci  oranlarını   Kültürü
        beslenmesinde  önemli  bir  kaynak   Entomofagi; batı uluslarında yaygın   azaltmada  bize  yardımcı  olabilir.
        oluşturmuştur. Özellikle az gelişmiş   olmasa  da  yenilebilir  böcek  yeme   Ayrıca, daha az toprak ve su gerek-  Çalışmalar  araştırmalar  için  uygun
        toplumlarda  beslenme  ihtiyacının   alışkanlığı  Güney  Amerika,  Afrika,   tirir.  Daha  az  sera  gazı  emisyonu   olsa da, koşullar büyük ölçekli hüc-
        büyük  bir  kısmını  gidermesinden   Asya ve Avustralya’da rutindir. Bö-  oluşturur ve besin zincirindeki hay-  re  üretimi  göz  önüne  alındığında
        dolayı  entomofagi (böcek yiyicilik)   cek  yetiştiriciliği  erişilebilir,  uygun   vancılık  ihtiyacını  azaltarak  veya   zorluklar  yaratmaktadır.  Serum  ve
        etnobiyolojik  açıdan  önem  taşır.   fiyatlı ve sürdürülebilirdir ve birçok   ortadan kaldırarak hayvan refahını   büyüme  faktörleri  pahalıdır,  yük-
        Günümüzde  de  geleceğin  yaşam   besleyici tür (2.000’den fazla) zen-  iyileştirir.
        kaynakları  olarak  değerlendiril-  gin  besin  içerikleri  nedeniyle  ön                 sek  inkübasyon  sıcaklıkları  artan
        mektedirler.                  plandadır. En sık tüketilen böcekler   Ancak bugüne kadar, ölçek büyüt-  enerji gereksinimi ile sonuçlanır ve
                                      arasında  tırtıl  türleri,  kurt  türleri   me  ve  maliyet  düşürme  engelle-  yapışık  kültür,  yüksek  yoğunluklu
        Tek  yönlü  beslenen,  protein  ve   ve  çekirge  bulunur.  Entomofagi,   rinden  dolayı  hiçbir  kültür  ürünü   kültür  için  karmaşık  biyoreaktör
        enerji eksikliği çok ciddi boyutlarda   Amerika’da  da  giderek  popülerlik   ticarileştirilememiştir. Kısaca, hüc-  tasarımını  gerektirir.  Buna  karşılık
        olan ülkelerde tahıl diyetlerinin ya-  kazanmaktadır.       relerden  et  üretme  süreci  şunları   böcek  hücreleri  büyüme  koşulla-
        nında protein ve enerji kaynağı ola-                                                      rında daha sağlam, uyarlanabilir ve
        rak böcekler doyurucu ilave besin                                                         dalgalanmalara karşı toleranslıdır.
        olarak kullanılmaktadır. Az gelişmiş
        ülkelerde  kadın  ve  çocuklardaki                                                        Böcek Doku Mühendisliği
        demir gibi diğer vitamin ve mineral
        eksiklerinin  giderilmesinde  böcek-                                                      Avantajlı  büyüme  özelliklerinin
        ler  özel  bir  öneme  sahiptir. Asyalı                                                   ötesinde  böcek  hücreleri,  mevcut
        ve  Afrikalı  kültürlerde  önemli  bir                                                    bilimsel  literatüre  bakarak  yararlı
        enerji,  protein, vitamin ve  mineral                                                     bir hücre kültürü platformudur di-
        kaynağıdır.                                                                               yebiliriz.  Böcek  hücreleri;  gelişim-
                                                                                                  sel biyoloji ve kültür yöntemlerini,
        Nüfus artışıyla karşılıklı olarak ha-                                                     ortam  formülasyonunu  ve  ölçek
        rekete geçen ve bireysel ekonomik                                                         büyütme  işlemlerini  bilgilendire-
        refah düzeyindeki artışa bağlı ola-                                                       bilen  rekombinant  protein  üretimi
        rak, et tüketiminin 2050 yılına ka-                                                       konusunda  uzun  süre  çalışılmıştır.
        dar % 76 oranında artacağı tahmin                                                         Bununla birlikte böcek hücrelerine
        edilmektedir.  Mevcut  hayvansal                                                          özgü  bilgi,  hasat  edilmiş  hücreler-
        tarım  sistemimizle  ilgili  halk  sağlı-                                                 den  organize  dokular  üretme  ko-
        ğı,  çevresel  etki  ve  hayvan  refahı                                                   nusunda yoksundur.
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19