Page 15 - ChemLife Sayı 30
P. 15

15
             GIDA TEKNOLOJILERI                                                         www.chemlife.com.tr    CHEMLIFE










































             Doku, Lezzet ve Beslenme      Gelecek Eğilimleri

             Böcek  hücrelerinin  daha  önce   Uygun  ürün  geliştirme  ve  pazar-
             vurgulandığı  gibi  doğuştan  gelen   lama  ile  böcek  hücreleri,  yeni  ve
             özelliklerden  ötürü,  entomokül-  sürdürülebilir  gıdalar  için  önemli
             tür  kültürlenmiş  yiyecekler  için   bir fırsat sunar. Ancak, bu kavram
             zorlayıcı  bir  fırsat  sağlayabilir.  Bu   uygulanabilir  olmadan  önce  üste-
             birleşik  yaklaşım  sayesinde,  birey-  sinden  gelinmesi  gereken  teknik
             sel  yöntemlerle  ilgili  dezavantajlar   zorluklar vardır.
             hafifletilebilir.  Kültürlenmiş  böcek
             dokusu,  yenilebilir  böceklerden   İlk olarak rekombinant protein üre-
             daha  fazla  tüketici  tarafından  ka-  timi  için  böcek  hücreleri  ile  ger-
             bul  edilebilir  ürünler  üretebilir  ve   çekleştirilen ölçek büyütme işlem-
             böcek  hücrelerinin  kültürlenmesi,   lerinin, böcek kasına ve yağa özgü
             memeli hücrelerine göre daha ko-  hücrelere uygulanması ve optimize
             lay olabilir.                 edilmesi gerekir. İkinci olarak, gele-
                                           neksel  olarak  memeli  hücre  türle-  KUANTUM
             Ancak, kültürlenmiş böcek etini tü-  rine  uygulanan  doku  mühendisliği
             keticilere pazarlamak zorlayıcı ola-  ilkeleri,  omurgasız  dokularının  üç   KİMYASI MODELLEME
             caktır. Tamamen yeni bir gıda türü   boyutlu  kültürünü  destekleyecek
             yaratmak  yerine,  yaklaşımlardan   şekilde ayarlanmalıdır. Bu zorluklar   PLATFORMU GELİŞTİREN
             biri piyasada bulunan ürünleri tak-  aşıldıktan  sonra  etin  istenen  tadı,
             lit  etmek  olabilir.  Omurgasız  kası,   dokusu ve besin özelliklerini taklit   RAHKO’YA YATIRIM
             memeli iskelet kası ile benzerdir ve   etmek  için  prototip  ürünler  elde
             böceklerin,  memeli  yağ  dokusuna   edilebilir. Görünen  o  ki;  gelecekte
             benzer şekilde lipit depolayan yağ
             kütleleri adı verilen organları vardır.   yemek alışkanlıklarımız komple de-
             Seçici olarak böcek kaslarını ve yağ   ğişebilir.               Kendini “kuantum makine öğre-  gücü  nedeniyle  kimyasal  simü-
             dokusunu  büyüterek  ve  gözleri,                               nimi”  şirketi  olarak  tanımlayan   lasyonlar son yıllarda önemli bir
             bacakları ve kanatları dışarıda bıra-  Kaynaklar:               start-up  firması  Rahko,  makine   ilerleme göstermedi.
             karak ürünler, bütün yenilebilir bö-                            öğrenmesiyle  çalışan  kuantum
             cekler yerine bilinen et ürünlerinin   David L. Kaplan, head of Depart-  kimyası modelleme platformunu   Rahko’nun  platformu,  kuantum
             görünümünü  ve  dokusunu  taklit   ment of Biomedical Engineering,   geliştirmek için 1.3 milyon Ster-  gürültüsüne  karşı  oldukça  di-
             ederek somutlaştırılabilir.   Tufts University, Medford, MA,    lin’lik yatırım aldı.       rençli  olan  kuantum  makinesi
                                           USA, Natalie R. Rubio, PhD stu-                               öğrenme  algoritmalarını  kulla-
             İkinci  önemli  faktör  lezzettir.  Bö-  dent                   Rahko  CEO’su  Leo  Wossnig,   nıyor.  Bu;  kimya  mühendisliği,
             ceklerin  lezzeti  büyük  ölçüde  tür-                          “Çoğu  kişi  kuantum  bilgisayar-  ilaç keşfi ve malzeme bilimi gibi
             lere,  yerlere  ve  yaşlarına  bağlıdır.   chemanager-online.com  larını gizemli buluyor ve dünyayı   alanlar için daha kesin bir simü-
             Böcekler  genellikle  deniz  ürünleri                           kurtaracak mı yoksa yok mu ede-  lasyon sağlayabilir. Rahko, geçen
             tadındadır. Entomokültür için hem   Nil BAĞRIAÇIK - Niğde Üniversi-  cek diye merak ediyor. Gerçekte   yıl University College London’da
             lezzet hem de beslenme, hücre bi-  tesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji   kuantum hesaplama, bir süredir   bilgisayar  bilimleri  doktora  öğ-
             leşimi veya genetik mühendisliği ile   Bölümü - Böceklerin Etnobiyolojik   kendimizi  sıkışmış  bulduğumuz   rencileri tarafından kuruldu.
             düzenlenebilir. Böcek kas hücreleri   Önemi                     araştırma ve teknoloji alanların-
             protein ve minerallerde memeli kas                              daki  radikal  gelişmelerin  kilidini   Firmanın  yatırım  süreci  Balder-
             hücrelerinden  daha  yoğun  olabilir                            açacak” diyor.              ton Capital tarafından yönetildi.
             ve takviyeler ile hücre içi demir içe-
             riği artabilir.                                                 Klasik bilgisayarların sınırlı işlem   Kaynak: Labnews.co.uk
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20