Page 15 - ChemLife Sayı 30
P. 15
15
GIDA TEKNOLOJILERI www.chemlife.com.tr CHEMLIFE
Doku, Lezzet ve Beslenme Gelecek Eğilimleri
Böcek hücrelerinin daha önce Uygun ürün geliştirme ve pazar-
vurgulandığı gibi doğuştan gelen lama ile böcek hücreleri, yeni ve
özelliklerden ötürü, entomokül- sürdürülebilir gıdalar için önemli
tür kültürlenmiş yiyecekler için bir fırsat sunar. Ancak, bu kavram
zorlayıcı bir fırsat sağlayabilir. Bu uygulanabilir olmadan önce üste-
birleşik yaklaşım sayesinde, birey- sinden gelinmesi gereken teknik
sel yöntemlerle ilgili dezavantajlar zorluklar vardır.
hafifletilebilir. Kültürlenmiş böcek
dokusu, yenilebilir böceklerden İlk olarak rekombinant protein üre-
daha fazla tüketici tarafından ka- timi için böcek hücreleri ile ger-
bul edilebilir ürünler üretebilir ve çekleştirilen ölçek büyütme işlem-
böcek hücrelerinin kültürlenmesi, lerinin, böcek kasına ve yağa özgü
memeli hücrelerine göre daha ko- hücrelere uygulanması ve optimize
lay olabilir. edilmesi gerekir. İkinci olarak, gele-
neksel olarak memeli hücre türle- KUANTUM
Ancak, kültürlenmiş böcek etini tü- rine uygulanan doku mühendisliği
keticilere pazarlamak zorlayıcı ola- ilkeleri, omurgasız dokularının üç KİMYASI MODELLEME
caktır. Tamamen yeni bir gıda türü boyutlu kültürünü destekleyecek
yaratmak yerine, yaklaşımlardan şekilde ayarlanmalıdır. Bu zorluklar PLATFORMU GELİŞTİREN
biri piyasada bulunan ürünleri tak- aşıldıktan sonra etin istenen tadı,
lit etmek olabilir. Omurgasız kası, dokusu ve besin özelliklerini taklit RAHKO’YA YATIRIM
memeli iskelet kası ile benzerdir ve etmek için prototip ürünler elde
böceklerin, memeli yağ dokusuna edilebilir. Görünen o ki; gelecekte
benzer şekilde lipit depolayan yağ
kütleleri adı verilen organları vardır. yemek alışkanlıklarımız komple de-
Seçici olarak böcek kaslarını ve yağ ğişebilir. Kendini “kuantum makine öğre- gücü nedeniyle kimyasal simü-
dokusunu büyüterek ve gözleri, nimi” şirketi olarak tanımlayan lasyonlar son yıllarda önemli bir
bacakları ve kanatları dışarıda bıra- Kaynaklar: start-up firması Rahko, makine ilerleme göstermedi.
karak ürünler, bütün yenilebilir bö- öğrenmesiyle çalışan kuantum
cekler yerine bilinen et ürünlerinin David L. Kaplan, head of Depart- kimyası modelleme platformunu Rahko’nun platformu, kuantum
görünümünü ve dokusunu taklit ment of Biomedical Engineering, geliştirmek için 1.3 milyon Ster- gürültüsüne karşı oldukça di-
ederek somutlaştırılabilir. Tufts University, Medford, MA, lin’lik yatırım aldı. rençli olan kuantum makinesi
USA, Natalie R. Rubio, PhD stu- öğrenme algoritmalarını kulla-
İkinci önemli faktör lezzettir. Bö- dent Rahko CEO’su Leo Wossnig, nıyor. Bu; kimya mühendisliği,
ceklerin lezzeti büyük ölçüde tür- “Çoğu kişi kuantum bilgisayar- ilaç keşfi ve malzeme bilimi gibi
lere, yerlere ve yaşlarına bağlıdır. chemanager-online.com larını gizemli buluyor ve dünyayı alanlar için daha kesin bir simü-
Böcekler genellikle deniz ürünleri kurtaracak mı yoksa yok mu ede- lasyon sağlayabilir. Rahko, geçen
tadındadır. Entomokültür için hem Nil BAĞRIAÇIK - Niğde Üniversi- cek diye merak ediyor. Gerçekte yıl University College London’da
lezzet hem de beslenme, hücre bi- tesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji kuantum hesaplama, bir süredir bilgisayar bilimleri doktora öğ-
leşimi veya genetik mühendisliği ile Bölümü - Böceklerin Etnobiyolojik kendimizi sıkışmış bulduğumuz rencileri tarafından kuruldu.
düzenlenebilir. Böcek kas hücreleri Önemi araştırma ve teknoloji alanların-
protein ve minerallerde memeli kas daki radikal gelişmelerin kilidini Firmanın yatırım süreci Balder-
hücrelerinden daha yoğun olabilir açacak” diyor. ton Capital tarafından yönetildi.
ve takviyeler ile hücre içi demir içe-
riği artabilir. Klasik bilgisayarların sınırlı işlem Kaynak: Labnews.co.uk