Page 5 - ChemLife Sayı 21
P. 5
AVRUPA BUĞDAYI
IKLIM DEĞIŞIKLIĞI IÇIN
HAZIRLIKSIZ.
Yeni araştırmalara Aarhus Üniversitesi’ndeki “Tek bir mahsul genotipinin hassasiyeti yerine sıcaklık
göre, mevcut Agroecology Bölümü’nden iklim değişkenliği ve aşırı stresi, buğdayın Avrupa’da
iklim değişikliğine adapte
iklim koşulları altında iyi
Profesör Jørgen E. Olesen
ıslah programları liderliğindeki bir araştırma bir verim performansını edilmesinde sınırlayıcı bir
ve Avrupa buğday grubu, Dokuz Avrupa sürdürme kapasitesi sınırlıdır, faktör olarak görünmektedir. BİLİMSEL
bu nedenle, mahsullerin
ülkesinde binlerce buğday
mahsullerinin çeşidini gözlemledi ve yerel iklim direncini arttırmak için Genotip çeşitliliğinin
genotip seçimi hava koşullarının çok fazla kritik hava koşullarına çeşitli yetersizliği, gıda güvenliği
uygulamaları, çeşitlilik gösterdiğini ve tepkiler veren bir çeşit kültür konusunda ciddi sorunlar
çeşidine ihtiyaç var.”
bunun buğday veriminde
yaratabilir. Bunu önlemek
artan değişken düşüşe yol açacağını tespit için önlemler bir an önce
hava koşulları için etti. Araştırmacılar, çoğu alınmalıdır. Bu, buğday gibi
temel gıda mahsullerinde
Avrupa ülkesinde çiftçilerin
hazırlıksız. Genotipleri, en uzun vadeli tarlalarındaki buğday iklim direncine duyulan
değişime göre uyarlamak çeşitliliğinin, son beş ila 15 yıl ihtiyaç konusunda artan
yerine, bilim insanları, hava içinde kötüleştiğini tespit etti. farkındalık, araştırma ve
koşullarına çeşitli tepkiler yetiştirme programları, 5
veren bir çeşit kültür Buğday verimi birkaç günlük teşvikler ve düzenlemeler kimya teknolojileri gazetesi I I www.chemlife.com.tr
geliştirerek bir ürünün iklim su basmalarına ve yağışlı şeklinde olabilir.
direncini artırabilir. havaya karşı bile duyarlıdır;
buna karşın kuraklık Kaynak : labnews