Page 5 - ChemLife Sayı 21
P. 5

AVRUPA BUĞDAYI

                                   IKLIM DEĞIŞIKLIĞI IÇIN


                                   HAZIRLIKSIZ.







           Yeni araştırmalara      Aarhus Üniversitesi’ndeki   “Tek bir mahsul genotipinin   hassasiyeti yerine sıcaklık
                 göre, mevcut      Agroecology Bölümü’nden   iklim değişkenliği ve aşırı   stresi, buğdayın Avrupa’da
                                                                                        iklim değişikliğine adapte
                                                             iklim koşulları altında iyi
                                   Profesör Jørgen E. Olesen
            ıslah programları      liderliğindeki bir araştırma   bir verim performansını   edilmesinde sınırlayıcı bir
           ve Avrupa buğday        grubu, Dokuz Avrupa       sürdürme kapasitesi sınırlıdır,   faktör olarak görünmektedir.  BİLİMSEL
                                                             bu nedenle, mahsullerin
                                   ülkesinde binlerce buğday
                mahsullerinin      çeşidini gözlemledi ve yerel   iklim direncini arttırmak için   Genotip çeşitliliğinin
               genotip seçimi      hava koşullarının çok fazla   kritik hava koşullarına çeşitli   yetersizliği, gıda güvenliği
                uygulamaları,      çeşitlilik gösterdiğini ve   tepkiler veren bir çeşit kültür   konusunda ciddi sorunlar
                                                             çeşidine ihtiyaç var.”
                                   bunun buğday veriminde
                                                                                        yaratabilir. Bunu önlemek
               artan değişken      düşüşe yol açacağını tespit                          için önlemler bir an önce
           hava koşulları için     etti.                     Araştırmacılar, çoğu       alınmalıdır. Bu, buğday gibi
                                                                                        temel gıda mahsullerinde
                                                             Avrupa ülkesinde çiftçilerin
                    hazırlıksız.   Genotipleri, en uzun vadeli   tarlalarındaki buğday   iklim direncine duyulan
                                   değişime göre uyarlamak   çeşitliliğinin, son beş ila 15 yıl   ihtiyaç konusunda artan
                                   yerine, bilim insanları, hava   içinde kötüleştiğini tespit etti.  farkındalık, araştırma ve
                                   koşullarına çeşitli tepkiler                         yetiştirme programları,      5
                                   veren bir çeşit kültür    Buğday verimi birkaç günlük   teşvikler ve düzenlemeler   kimya teknolojileri gazetesi  I        I  www.chemlife.com.tr
                                   geliştirerek bir ürünün iklim   su basmalarına ve yağışlı   şeklinde olabilir.
                                   direncini artırabilir.    havaya karşı bile duyarlıdır;
                                                             buna karşın kuraklık       Kaynak : labnews
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10