Page 30 - ChemLife Sayı 14
P. 30

PIRINÇ BAĞIMLISI ÜLKELERI

                                              BEKLEYEN POTANSIYEL


                                              TEHLIKE




                                             Yazan : Gülşah ALTUNDAŞ


        Hadi sizinle şimdi gelecek   bir azalış olduğunu ve besin   sağlığı bilimleri “Pirincin bes-  tehlikeli bileşik, şeker miktarını
        yolculuğuna çıkmak için bir   değeri yüksek olan pirinçte bu   lenme kalitesindeki azalmaları,   artırarak protein seviyesini
        kapsüle binelim ve 2050’li yılla-  düşüşün çok ciddi derecelerde   milyonlarca insan için özellikle   düşürüyor ve sonuç yine insana
        ra gidelim.                olduğunu tespit ettiler.   anne ve çocuk sağlığını etkile-  dönüyor. Protein eksikliğine yol
        Ne görmeyi hayal ederdiniz?                           yebileceğini “vurguladı.   açarak hastalıklara da zemin
                                                                                         hazırlıyor.
        Hemen hemen herkesin hayal                            Protein eksikliğinin insanda
        ettiği yer, maalesef, ağaçtan   Japonya ve Çin deki saha ça-  kas zayıflaması, yaraların   Ek olarak daha çeşitli beslen-
        topraktan uzak, bol ışıklı bir   lışmalarında ilk olarak mevcut   geç iyileşmesi, saç dökülmesi,   me şekillerini desteklemek,
   KÖŞE YAZISI
        beton yığını, kirli bir hava ve   durumdaki pirinçlerin besin   bağışıklık sistemi zayıflaması ve   bitkilerin genel olarak besin
        hatta insanların maske takarak   değerlerini ölçümü alınıp ve   uzmanlarının bu temel başlık-  içeriğini zenginleştirmek ve
        dolaştığı bir yerdir, değil mi?   sonra CO2 ‘i zenginleştirilmiş   ların üzerine ekleyeceği onlarca   CO2’ye karşı hassasiyeti daha
                                   bir hava ile büyüyen pirinçlerin   zararı olduğu ve hatta yeteri   az olan ürünleri yetiştirmek
        Şuan ara ara haberlerde    ölçümü alındığında;        kadar protein alınmadığında   gerekecektir. Geleneksel üreme
        gördüğümüz çevreci örgütlerin   Protein, demir, çinko, aynı   büyümenin yavaşlayacağı,   veya genetik modifikasyonun
        bahsettiği ve ilgili kişilerin ilgi-  zamanda B1, B2, B5 ve B9   hastalıkların daha yaygınlaşa-  besin bakımından daha üstün
        lenmediği (!)  küresel ısınma-  vitaminlerindeki korkutucu bir   cağı ve erken ölümlerin daha   pirincin ortaya çıkıp çıkmaya-
        nın neticelerini net olarak bu   şekilde düşüşünü tespit etti.  da artacağı belirtildi.  cağını anlayabilecek çalışmalar
        yolculukta göreceğiz.                                                            yapılarak riskleri azaltmak ya
                                   Yaklaşık 600 milyon birey, ön-  Peki, alınacak önlem var   da yok etmek için seçenekler
        Gelecekteki sonuçları bile bile   celikle Güneydoğu Asya [Bang-  mıdır?          belirlenmeli ve araştırmalar
        bunu yaşayacağıyız, peki bu-  ladeş, Kamboçya, Endonezya                         yapılmalıdır.
   30
        nun adına kaza mı diyeceğiz?  ülkeleri, Lao Halk Demokratik   Yazarlar, araştırmacılar, tarım
                                   Cumhuriyeti (PDR), Madagas-  mühendisleri, epidemiyologlar,   Hepimiz aynı gemideyiz, eğer
        Bu önünde uçurumun olduğunu   kar, Myanmar ve Vietnam], kişi   fizyologlar, beslenme uzman-  görünen buz dağına çarp-
        bilerek yavaş yavaş o yoldan   başına düşen enerjisinin % 50   ları ve sağlık hizmeti sağlayıcı-  mamak için dümeni doğru
        sapmadan ölüme gitmektir.    sini proteinden tüketiyor, doğ-  ları dahil, insanların beslenme   yöne çevirmeye bir el atarsak,
        Bunun adı toplu intihardır.   rudan pirinçten tüketim oranı   sağlığı ve ilişkili sağlık sonuçla-  gelecekte olması muhtemel bu
        Gittikçe artan hava kirliliğinin   ise  % 25dir.      rındaki CO2 kaynaklı değişiklik-  intiharı engelleyebiliriz.
        sadece solunum yolu ile değil;                        lerin doğasını doğru bir şekilde
        besinlerimize yavaş yavaş nü-  Pirinci bu kadar çok tüketilen   belirlemek gerektiğini belittiler.  Kaynak :
   kimya teknolojileri gazetesi  I        I   www.chemlife.com.tr
        fuz ederek, sindirim yolu ile de   bölgelerde birde besin değer-                 C. Zhu et al. Carbon dioxide (CO2) levels
        sinsi bir katil olabileceğini hiç   lerinden yoksun olması ciddi   Kalıcı çözüm; CO2 salınımı-  this century will alter the protein, mic-
        aklınıza getirdiniz mi?    sağlık sorunlarını getireceğine   nı azaltmaktır. Zarar veren   ronutrients and vitamin content of rice
                                   işarettir.                 birtakım faaliyetlerle atmos-  grains with potential health consequ-
        Bu olasılığı düşünen Chunwu                           fere karbondioksit salıyoruz   ences for the poorest rice-dependent
        Zhu ve arkadaşları yaptıkları   UW Sağlık ve Küresel Çevre   ve bitkiler normalde aldığı   countries. Science Advances. Published
        çalışmada karbondioksitteki   Merkezi, “Pirinç, Asya’daki   karbondioksit miktarından   online May 23, 2018. doi: 10.1126/sciadv.
        artış ile besin değerlerindeki   birçok varlık için binlerce yıldır   daha fazlasını havadan çekiyor.   aaq1012
        düşüş arasında direkt bir bağ-  gıda temelidir. Ayrıca  Afrika’da   Çünkü bulunduğu ortamda
        lantı buldu. Toprakta yetişen   en hızlı büyüyen gıda besinidir”   daha fazla karbondioksit olan
        besin değerlerinde genel olarak   dedi. İnsan sağlığı, çevre ve iş   bitkinin bünyesine aldığı bu
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35