Page 35 - ChemLife Sayı 14
P. 35

Bitkisel üretimi etkileyen   kuyuların %50’ye yakınında
                                                              faktörler arasında kimyasal   eşik değerlerin üzerinde nitrat
                                                              gübreler önemli yer tutmakta   kirliliği görülmüştür.
                                                              ve kullanımı giderek artmak-
                                                              tadır. Türkiye’de toplam tarım   Tarla bitkilerine verilen azotun
                                                              alanı 2011-2015 yılları arasında   %20- 60’ı, yem bitkilerine veri-
                                                              2.4 milyon hektar azalmasına   len azotun ise %40-80’i bitkiler
                                                              karşın tüketilen gübre miktarı   tarafından kullanılabilmektedir.
                                                              2007 yılına göre %16 artışla   Bu durumda, kullanılan gübre-
                                                              5.9 milyon tona ulaşmıştır.   lerdeki azotun %20- 80’i bitkiler
                                                              Ancak artan kimyasal gübre   tarafından kullanılabilmekte,
                                                              kullanılmasıyla sağlanan verim   kalan kısmın bir miktarı toprak
                                                              artışının karşılığı, toprakların   yüzünden buharlaşarak sera
                                                              fiziksel, kimyasal ve biyolojik   gazları arasında yer alan Azot
                                                              özelliklerinin bozulması, özellikle   oksitlere dönüşmekte ve küresel
                                                              de organik madde düzeyinin   ısınmaya katkı yapmaktadır.
                                                              düşmesi olmuştur.          Azotlu gübrelerin denitrifikas-
                                                                                         yonuyla oluşan Azot oksitler
        nin ve verim potansiyellerinin   %82-84’ünün TOM içeriği ile   Kimyasal gübreler toprağın   kuvvetli bir sera gazıdır ve
        istenen düzeylerde olabilmesi   açıklandığı bildirilmektedir. Top-  fiziksel ve kimyasal özelliklerinin   tarımsal faaliyetlerden kaynak-
        için organik madde içeriği,   rakta organik madde miktarının   değişmesine, toprak pH’sının   lanan sera gazı emisyonlarının
        toprak ağırlığının en az %3’ü   %1,4’ten %0,9’a düşmesi  tahıl   bitkinin isteği dışına çıkmasına,   %45-50’si Azot okside atfedil-  SEKTÖREL
        kadar olmalıdır. Türkiye tarım   üretiminde %50 verim kaybı-  tuz etkisi yaratarak bitkilere   mektedir. Ayrıca bu gazların
        topraklarının yalnız %1’i organik   na neden olabilmektedir. Bu   iyonik toksisite oluşmasına,   ozon tabakasının incelmesinde
        madde içeriği bakımından bu   nedenle TOM miktarı azaldıkça   toprak biyolojik çeşitliliğinin   de rolü bulunmaktadır.
        değerin üzerindedir.       kullanılacak gübre miktarı da   azalmasına, bitkilerin hasta-
                                   artmaktadır.               lık ve zararlılara direncinin   Üretilen gıdaların azot içeriğinin
        Yaygın tarım uygulamaları                             düşmesine, ürünlerin besin   yüksek olması insan sağlığını da
        toprak organik maddesini   Giderek artan miktarda gübre   dengesinin bozulmasına, suların   etkilemektedir. İçme sularındaki
        azaltmaktadır.             kullanımına karşılık, birim gübre   kirlenmesine, bileşimindeki ağır   nitrat kirliliği bir yaşın üstün-
                                                              metallerin  toprağa karışması   deki bebeklerde mavi bebek
                                                              sonucu toprakta ağır metal   sendromuna neden olmaktadır.
                                                              birikimine neden olabilmekte-  Azot içeriği yüksek su ve gıdalar
                                                              dirler. Örneğin; son yirmi beş   ile alınan azotlu bileşiklerin,
                                                              yılda Nevşehir’de aşırı ve tek   nitrosaminlere çevrilerek   35
                                                              yönlü azotlu gübreleme sonucu   kansere neden olabildiği, troid
                                                              patates yetiştirilen toprakların   bezini olumsuz yönde etkilediği  kimya teknolojileri gazetesi  I        I  www.chemlife.com.tr
                                                              pH’sı 2 birime varan düzeyde   konusunda araştırma sonuçları
                                                              düşmüş, başka bir tanımla   bulunmaktadır.
                                                              asitlik 100 kat artmıştır. Bu
                                                              sert değişim toprakların üretim   Sürdürülebilir tarım uygu-
                                                              gücünü neredeyse sıfırlayarak   lamalarının temeli, TOM
                                                              köy nüfusunun arazilerini terk   miktarını ve toprak organiz-
                                                              etmesine yol açmıştır. Benzer   malarını koruyan ve iyileş-
                                                              şekilde çay bahçelerinde 1970’li   tiren uygulamalara dayan-
        Yoğun toprak işleme, erozyon,   başına alınan bitkisel üretim   yıllardan itibaren hızla artan ve   maktadır.
        monokültür tarım, kimyasal   (gübre etkinliği) azalmaktadır.   aşırıya kaçan amonyum sülfat
        gübreler ve pestisitler  TOM’u   1960 -1995 yılları arasında buğ-  bileşimli ve asit karakterli kim-  Bugün tarım uygulamalarında
        azaltmaktadır. Türkiye toprak-  day üretiminde kullanılan gübre   yasal gübre kullanımı nedeniyle   göz ardı edilen en önemli konu;
        larında 1990 yılında yetersiz   miktarı 7 kat artmıştır, ancak   toprakların %88’i çok kuvvetli   tarımsal üretimin toprak, su
        (çok az, az ve orta) TOM içeren   buğday üretiminde kullanılan   asidik hale gelerek çay bitkisi-  ve hava gibi biyosferin (yaşam
        toprakların oranı %92 iken   1 kg Azottan 1960’lı yılların   nin istediği pH düzeyinin altına   küre) yaşamsal  bileşenlerine
        2011-2014 yıllarında yapılan   başında 70 kg/da ürün artışı   düşmüştür.         ve bunlar arasındaki karşılıklı
        analizlerde bu oran %99’a yük-  sağlanırken, bu miktar 1995’te                   ilişkilere sıkı sıkıya bağlı olduğu
        selmiştir. İyi ve yüksek TOM’a   25 kg/da’a düşmüştür. Orga-  Toprak analizleri yapılmadan,   ve bu temel öğelerde meydana
        sahip topraklar ise %7.2’den   nik madde ilavesi olmaksızın   toprağın fiziksel, kimyasal ve   gelen herhangi bir sorunun
        %1’e gerilemiştir.         yalnız kimyasal gübre kulla-  biyolojik özellikleri dikkate   tarımsal üretimi, biyolojik
                                   nımı toprakta bulunan değerli   alınmadan yapılan kimyasal   çeşitliliği, ve ekosistem denge-
        Toprak organik maddesinin   organik maddenin daha hızlı   gübre uygulamaları,  toprak   lerini doğrudan etkilediğidir.
        azlığı gübre ihtiyacını artır-  mineralizasyonuna da neden   özelliklerinin bozulmasının   Yoğun toprak işleme, kimyasal
        maktadır.                  olmaktadır. Böylece topraklar   yanında, sularda nitrat kirliliğine   gübre ve  pestisit kullanımına
        TOM, toprağın fiziksel özellikle-  bir karbon yutağı olmak yerine,   de neden olmaktadır. Nitrat   dayalı endüstriyel tarımın neden
        rini iyileştirmekte, su tutma ve   emisyon kaynağı durumuna   bileşikleri yağmur suları ile taşı-  olduğu toprak bozunumu ve
        katyon değişim kapasitesini ar-  dönüşmekte ve atmosfer/yer   narak sulak alanlara, denizlere   çevresel zararların engellen-
        tırmakta, ayrıştığında toprağın   küre Karbon (C) dengesindeki   ve yeraltı sularına taşınmakta-  mesi için sürdürülebilir tarım
        besin elementi içeriğini zengin-  olumsuz bilançonun ilerlemesi-  dır. Sularda nitrat birikiminin   uygulamalarının yaygınlaştırıl-
        leştirmekte, bitki kök gelişmesini   ne etken olmaktadır.  artmasıyla oluşan ötrofikasyon,   ması, bugün tarımın en öncelikli
        teşvik etmekte ve toprak pH’sını                      sudaki oksijenin düşmesine ve   konuları arasındadır. Toprağın
        düzenleyici etkisi nedeniyle de   Giderek artan kimyasal güb-  su kalitesinin bozulmasına ne-  fiziksel ve kimyasal özelliklerini
        toprak verimliliğini artırmakta-  re kullanımı toprak,  çevre   den olmakta, sucul ekosistem-  iyileştirmesi, toprağın su tutma
        dır. STRIKLING (1975) tarafından   ve insan sağlığını etkilemek-  leri etkilemektedir. Antalya’nın   kapasitesini ve havalanmasını,
        mısır verimindeki değişkenliğin   tedir.              Kumluca ve Demre ilçelerindeki   topraktaki mikroorganizmaların
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40