Page 38 - ChemLife Sayı 14
P. 38

ŞEKERE  “BIR DUR!”  DEMEK



                             Bugünlerde şeker,
                             yediğimiz her şeyin o
                             kadar içinde ki, ondan
                             kaçmamız çok zor.

                             Yazan : Ayşegül ŞENGÜR













   KÖŞE YAZISI

        Aslında vücudun bir enerji kay-  konulmuştur. Bu da şekerin   Vücudumuzun şekler ihtiyacını   dekiler listesine bakmalıyız. Ne
        nağı olan şeker, doğru yollardan   kısa vade de hafızanıza zarar   karbonhidratlarla karşılaya-  kadar “oz”la biten şey (glukoz,
        alınmayıp ölçüsüz kullanıldığın-  verdiğini gösterir.  biliriz. Karbonhidrat vücutta   fruktoz, maltoz, laktoz, sakka-
        da vücudumuz için tam bir ze-                         glikoza dönüşerek vücudumu-  roz...) varsa okadar çok şeker
        hir. Fazla şeker tüketimi; yüksek   Uzun vadede değerlendiril-  zun enerji ihtiyacını karşılar.
        tansiyondan diyabete kalp has-  diğin de aşırı miktarda şeker   Vücudumuzun şeker ihtiyacını   içeriyor demektir. Vücudumuz
        talıklarından kansere dek birçok   tüketmenin beyinde nörodeje-  basit şekerlerden değil karbon-  her 20 dakikada şeker ihtiyacı
        hastalığa zemin hazırlıyor. Son   nerasyon, alzheimer ve  benzeri   hidratlardan karşılamamız en   duyar ama bu demek değildir
        araştırmalar, obezitenin en   hastalıkları da tetiklediğini orta-  doğrusu olacaktır.  ki her 20 dakikada vücudu-
        önemli nedenlerinden birinin   ya konulmuştur.                                   muza şeker yüklemesi yapma-
        şeker olduğunu, üstelik şekerin                       Glikoz ihtiyacımızı şeker dışında   lıyız. Vücudumuz bu eksikliği
   38   mutluluk vermekle  kalmayıp   Peki Şeker Tüketmeden   başka besinlerden karşılamak
        bağımlılık da yarattığını ortaya   Enerjimizi Nereden Sağlaya-  çokta zor değildir aslında. Zaten   depolarımızdan tamamlar ama
        koyuyor. Kişi şekerli yiyecekleri   cağız ?           günlük hayatta tükettiğimiz   bizler sabırsız davranıp hemen
        yediğinde sürekli yeme isteği   Nişasta, insanlar ve diğer hay-  çoğu besin içeriğinde vücudu-  yanımızdaki şekere saldırırsak
        duyuyor. Üstelik hiç farkına var-  vanlar için başlıca enerji kayna-  muzun ihtiyacı olan şekeri de   fazla şeker tüketimi yapmış
        madan gereğinden fazla şeker   ğıdır. Nişastanın parçalanması   bize sağlar. Bunlara örnek ola-  oluruz. Bu yüzden çantamızda,
        tüketebiliyoruz. Eğer vücudunuz   tükürük enzimlerinin amilaz   rak; güzel bir meyve tabağı bize   masamızın üzerinde, dolabı-
        aşağıdaki sinyalleri veriyorsa   etkisi ile ağızda başlar. Nişasta   çikolata şöleninden daha fazla   mızda yani ulaşabileceğimiz her
        artık size de şekere de “Bir dur!”   dekstrinler olarak bilinen maltoz   ve daha sağlıklı glikoz kaynağı
   kimya teknolojileri gazetesi  I        I   www.chemlife.com.tr
        demek istiyordur.          ve polisakkaritlere dönüşür. Bu   olacaktır. Her gün tükettiğimiz   yerden şekerleri kaldırmalıyız.
         –Diş problemleriniz artar  işlem midede kısa süreli devam   ekmek aslında çokta zararlı,   Böyle durumlarda proteinleri
        –Bir türlü kilo veremezsiniz  eder ve maltoz ve polisakkarit-  kaçmamız gereken bir besin-  tercih etmeliyiz.
        –Hiçbir şey yeteri kadar tatlı   ler ince bağırsağa geçer. Burada   den çok bilinçli tüketimde bize
        değildir                   pankreastan gelen amilaz poli-  karbonhidrat kaynağı ve dola-  Tatlandırıcılar ve tatlandırıcı
        –Depresif ve endişeli bir ruh   sakkaritlerin maltoza dönüşme-  tışıyla glikoza dönüşerek enerji   içeren ürünler, yeterli ve dengeli
        haliniz vardır             sini tamamlar ve maltaz enzimi   kaynağı olarak geri dönecektir.
        –Cildiniz hassaslaşır      maltozu glikoza çevirir. Glikoz   Eğer “Hayır ben çayı şekersiz   bir beslenme kapsamında, belirli
                                   ince bağırsak çeperlerinden   içemem, kahve çok acı oluyor.”   ölçülerde tüketilebilir. Ancak
                                   emilerek kana geçer ve diğer   Gibi şikayetleriniz varsa ozaman   yine de şeker başta olmak üzere
        Şekerin Beyindeki Inanılmaz   organlara dağılır.      da günlük 8 kesme şeker hak-  bu tür besinlere beslenmenizde
        Etkileri                                              kımız var. Tabi ki başka hiçbir   minumun derece de yer verme-
        Amerikan Klinik Beslenme   Glikoz enerji açığa çıkararak   meyve, bal, çikolata, baklava vb.   niz en doğrusu olacaktır.
        Dergisi’nde 2013 ‘te yayınlanan   hemen karbondioksit ve suya   yememek şartıyla. 1 kaşık bal 2
        bir araştırmaya göre, şekerli   yükseltgenir. Bu işlemdeki   kesme şeker.
        besinler tüketmek, beynin ödül   başlıca ara ürün glukoz-6-fos-                  1.Hürriyet Kelebek, “Çok Fazla Şeker
        merkezini uyarır. Böylece daha   fattır (glukoz-6P). Bu bileşiğin   Basit Şeker Tüketimimizi   Tükettiğinize Dair 5 Belirti”, 29.05.2017
        fazla şeker yenir ve ardından   oluşumunu pankreas hormonu   Nasıl Azaltacağız ?  2.Ralph H. Petrucci, William S. Harwood,
        tatlı şeyler yeme isteği  devam   insülin kontrol eder. Glukoz-6P   Vücut ölçülerinizden ve kilo-  F. Geoffrey Herring. Genel Kimya 2, İlkeler
        eder. Ne yazık ki bu olay  kısır   bir kere oluştuktan sonra   nuzdan memnun dahi olsanız,   ve Modern Uygulamalar/Çev. Ed.:Prof.
        bir  döngü halinde devam eder.  glikojene çevrilebilir. Yada   şeker yalnızca kilolu bireyler için
        Bir ay gibi kısa bir süre içerisin-  geriye tekrar glikoza dönüşerek   zararlı değil. Dolayısıyla şekeri   Dr. Tahsin Uyar, Prof. Dr. Serpil Aksoy.
        de yüksek miktarda şeker ve   metabolize olabilir.    hayatımızdan çıkarmak daha   Palme Yayıncılık, 2008, 1142-1143
        doymuş yağ tüketen kişilerin;                         sağlıklı bir yaşam için gerekli.   3.Haber Türk , “ Şekeri Bırakmanın Yolla-
        hafıza testlerinde daha kötü bir   Yani aslında, vücudumuzun   Bunu yaparken öncelikli olarak   rı”, 26,06,2016
        performans gösterdikleri ortaya   basit şekere ihtiyacı yoktur.   tükettiğimiz hazır ürünün için-
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43